Evo zašto da meljete kafu kod kuće 

  • Post author:

Čim sveža mlevena kafa izađe iz mlina – sat počinje da otkucava. Neke studije pokazuju da kafa koja se samelje gubi do 60% svoje arome već posle 15 minuta a nakon dve nedelje gotovo da je neprepoznatljiva što se kvaliteta tiče. Zbog čega je to tako i kako to da izbegnemo?  

Prva stvar: kupujte kvalitetnu kafu u zrnu

Druga stvar: nabavite sebi mlin za kafu

Evo i zbog čega…

Mlevena Kafa I Kafa U Zrnu

Prednosti kafe u zrnu

Razmišljajte o kafi kao voću ili povrću. Na primer kao i jabuke, kafa je bogata antioksidansima i složenim ukusima ali je takođe podložna hemijskim procesima koji mogu narušiti njene zdravstvene prednosti i aromu. Čuvanje kafe u zrnu usporava te procese, čineći kafu svežijom, zdravijom i ukusnijom znatno duže nego što je to već mlevena kafa dostupna na policama prodavnica. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto preferiram kupovinu kafe u zrnu.

Drugi razlog je taj što volim da imam opciju da skuvam kafu odmah nakon mlevenja. Kada meljete zrna ona oslobađaju svoje esencijalne sastojke koji su najjači upravo u trenucima nakon mlevenja, dajući kafi bogatiji ukus i intenzivniji miris. Za najbolje rezultate kafu bi trebalo kuvati odmah nakon što ste je samleli, jer vreme koje protekne između mlevenja i pripreme direktno utiče na kvalitet vaše šoljice kafe.

Sveza Mlevena Kafa

Oksidacija i vlaga su neprijatelji kafe

Kiseonik igra ključnu ulogu u stvaranju neodoljivog mirisa kafe, jer se njegovi molekuli spajaju s uljima iz mlevenih zrna što daje prepoznatljivu aromu i mirise koje svi volimo. Međutim iako je ovaj proces na početku koristan, dugotrajna izloženost kiseoniku može dovesti do postepene degradacije kvaliteta kafe. Vremenom ova izloženost pretvara bogate i kompleksne arome u “bledunjav” miris a time i značajno umanjuje našu uživanciju.

Vlažnost vazduha sa druge strane takođe loše utiče na kvalitet; ulja koja smo ranije spominjali su rastvorljiva u vodi, što ih čini podložnim upijanju vlage. To može dovesti do razvoja plesni i bakterija i do lepljenja zrna što otežava mlevenje i utiče dalje na kvalitet ekstrakcije tokom pripreme. Zbog svega navedenog da biste očuvali svežinu i kvalitet kafe izuzetno je bitno skladištiti je i čuvati na pravi način.

Kad jednom probate svežu mlevenu kafu, nećete više kupovati unapred mlevanu kafu iz prodavnice. Ali onda će vam trebati mlin za kafu.

Skladistenje Kafe Cuva Svezinu Kafe

Prednosti posedovanja mlina za kafu

Upravo je sveža mlevena kafa najveća prednost posedovanja ovog aparata. Kvalitetan mlin za kafu ne samo da će vam isporučiti kvalitet u šoljici već ste i u mogućnosti da eksperimetišete sa različitim nivoima granulacije (grubo, srednje i fino mlevenje).

Sposobnost prilagođavanja granulacije vam dopušta da istražujete i otkrivate različite profile ukusa različitih vrsta zrna, čime svako ispijanje kafe doživljavate na drugačiji način.

Zaključak

Ovo je dokaz kako sitne promene mogu da naprave velike rezultate. Investiranjem u kvalitetan mlin, navikom da kupujete samo kafu u zrnu i mlevenjem kafe neposredno pred pripremu, drastično ćete poboljšati kvalitet kafe koju konzumirate a time i vaš jutarnji ritual koji svi toliko volimo. 

Često postavljana pitanja:

  1. Koliko vremena mlevena kafa čuva svoju svežinu?

Ako je pravilno skladištena u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu, mlevena kafa može ostati relativno sveža i dobra za upotrebu oko jedne do dve nedelje. Nakon tog perioda, kafa počinje postepeno gubiti svoje fine arome što dovodi do gubitka kvaliteta.

  1. Da li mlevena kafa može da se pokvari?

Mlevena kafa može izgubiti svežinu i kvalitet usled oksidacije i vlage, što ne znači klasično kvarenje ali kafa postaje manje ukusna i aromatična. Neobični mirisi ili ukusi mogu ukazivati na to da kafa više nije dobra za piće.