Ako ste se ikada zapitali zašto imate neprijatan zadah nakon omiljene šoljice kafe, niste jedini jer sam se i ja do skoro pitao isto. Znam iz ličnog iskustva koliko je jutarnja kafa važna i neophodna za dobar početak dana ali jedna stvar mi je uvek “išla na živce” sve dok nisam našao pravo rešenje za nju. Evo zašto se to dešava i kako se nosim sa tim.
Tablica sadržaja
TogglePrvo da vidimo zašto i kako kafa uzrokuje loš dah?
Sušenje usta: Kao diuretik, kafa dovodi do dehidratacije. Manjak vode u organizmu suši usta, smanjujući proizvodnju pljuvačke koja je ključna za ispiranje bakterija i ostataka hrane. Kada nema dovoljno pljuvačke, bakterije koje proizvode sumpor bujaju, što rezultira lošim zadahom.
Kiselost: Zbog svoje prirodne kiselosti koja variva od vrste kafe, ovo može dodatno doprineti razvoju bakterija u ustima. Uloga bakterija je da razgrađuju čestice hrane, oslobađajući neugodne mirise u procesu razgradnje.
Evo na koje sve načine se rešavam zadaha iz usta?
Hidratacija: Prvo i osnovno-Pijem dosta vode! Trudim se da popijem čašu vode nakon svake šoljice kafe kako bih nadoknadio tečnost i pomogao u proizvodnji pljuvačke. Ovo ne samo da pomaže u smanjenju zadaha, već i održava moju opštu hidrataciju.
Žvaka bez šećera: ovo mi je dobra opcija kad ne mogu odmah da operem zube, žvake su mi uvek pri ruci. One stimuliše proizvodnju pljuvačke i pomažu u uklanjanju neugodnih mirisa.
Zdrava ishrana: Jedem voće i povrće, kao što su jabuke, šargarepa i celer, jer pomaže u čišćenju zuba i desni tokom žvakanja, smanjujući time prisustvo bakterija i ostataka hrane. Takodje i jogurt je dobar izbor jer sadrži probiotike koji uništavaju bakterije u usnoj duplji.
Održavanje higijene usta: Redovno pranje zuba (više puta tokom dana), korišćenje konca i ispiranje usta antiseptičkim sredstvima su bitan deo moje dnevne rutine. Ako je moguće i ako mi to obaveze dozvoljavaju, operem zube odmah nakon konzumacije kafe.
Redovne posete zubaru: Ne preskačem redovne kontrole i profesionalno čišćenje zuba koje mi pomažu u održavanju zdravlja usta i smanjenju problema sa zadahom.
Kafa na slamku: mada ovo nikad ne radim, jedno od rešenja je da kafu pijete na slamku. Svako od nas ima dlačice na jeziku koje su ljudskim okom nevidljive i na njima se zadržava “miris” kafe. Kad se kafa konzumira na slamčicu, izbegava se susret kafe sa jezikom i zubima. Dobar savet ali ja volim da srčem kafu dok je vruća (jer se tako najbolje osete sve njene finese) i tad najviše uživam u njoj. Ne stidim se toga a ne biste trebali ni vi jer tako najbolje osetite sve što prava kafa može da ponudi.
Testirajući ove metode i uvodeći ih lagano u svoju dnevnu rutinu, uživam u svojoj šoljici kafe bez brige o lošem zadahu. Ovo svako od vas može da postigne i ne biste trebali da dozvolite da ova mala neprijatnost pokvari zadovoljstvo koje pruža šoljica omiljene kafe!
