Pred tobom su dve najpopularnije vrste kafe na svetu: Arabika i Robusta. Ovaj tekst ti pruža uvid u njihove osnovne karakteristike, razlike i daje ti odgovore na tvoja pitanja i dileme.
Tablica sadržaja
ToggleOsnovne karakteristike Arabike
Arabika (Coffea arabica) je najpoznatija i najcenjenija vrsta kafe na svetu koja ima udeo u otprilike 60-65% globalne proizvodnje.
Iako poseduje izraženiju kiselost od Robuste, ova vrsta se izdvaja svojim složenim ukusom, jakom aromom i može da se pohvali velikim rasponom i bogatstvom nota.
Arabika se obično uzgaja na velikim nadmorskim visinama (u hladnijim i vlažnim klimatskim uslovima) što doprinosi sporijem sazrevanju zrna i razvoju njenih jedinstvenih tonova. Nadmorska visina na kojoj se uzgaja (od 1.300 do 2.800 metara) pruža idealne uslove za stvaranje bogatih, aromatičnih zrna ali i čini uzgoj zahtevnijim i skupljim zbog angažovanja radne snage jer se uglavnom bere ručno.
Zrna su veća i imaju karakterističan ovalni oblik sa izraženom središnjom brazdom.
Arabika se ističe po relativno nižem sadržaju kofeina, koji se kreće između 1.2% i 1.5% po zrnu, što je čini dobrim izborom za one koji su osetljiviji na kofein ili žele uživati u više šoljica kafe tokom dana bez prevelike brige o posledicama.
Brazil je nepobitno najveći proizvođač i izvoznik Arabike na svetu. Pored Brazila, vredi spomenuti Kolumbiju i Etiopiju koje su svojim sortama zauzele vodeća mesta u ovoj kategoriji.
Uprkos višim troškovima proizvodnje i ceni, Arabika ostaje glavni izbor među kafopijama širom sveta zbog svog prefinjenog ukusa i visokog kvaliteta.
Osnovne karakteristike Robuste
Robusta (Coffea canephora) zauzima drugo mesto po popularnosti i čini približno 35-40% svetske proizvodnje ovog napitka.
Za razliku od Arabike, Robusta uspeva na nižim nadmorskim visinama (200 do 700 metara) i karakteriše je veća otpornost na bolesti i manje zahtevni uslovi uzgoja.
Zrna Robuste su manja, okrugla i imaju grublju teksturu sa manje izraženom brazdom.
Ova vrsta kafe je poznata po svom gorkom i oštrom ukusu sa niskom kiselošću i visokim sadržajem kofeina (od 2,2% do 2,7% po zrnu), što je idealno za jutarnje buđenje i početak dana.
Robusta se često koristi u mešavinama za instant kafu i espresso blendove zbog svoje sposobnosti da proizvede gustu i dugotrajnu penu u espressu, pružajući zadovoljavajuće i energično iskustvo pijenja kafe.
Vijetnam je najveći proizvođač i izvoznik ove kafe na globalnom nivou a Brazil je u vrhu liste kad je i Robusta u pitanju. Indonezija je takođe veliki igrač, gde se ova vrsta kafe uzgaja uglavnom na ostrvima Java, Sumatra i Sulawesi.
Zahvaljujući nižoj ceni i ekonomičnijim uslovima proizvodnje jer je branje zrna u velikom procentu automatizovano, Robusta zauzima dobar deo tržišta kafe i omiljena je među potrošačima koji traže jači i intenzivniji ukus.
