Šta je moka kafa (+RECEPT)

  • Post author:

Moka kafa predstavlja jedan od najpoznatijih načina pripreme kafe kod kuće, a njen prepoznatljiv ukus i aroma osvajaju ljubitelje širom sveta. Ako volite bogat, pun i aromatičan napitak koji se savršeno kombinuje sa mlekom ili čokoladom, moka kafa je idealan izbor za vas. U ovom članku ćemo objasniti šta je moka kafa, kako se priprema i kako možete napraviti savršenu šolju kod kuće.

Slika Moka Pota Koji Ja Koristim Kod Kuće

Šta je moka kafa?

Moka kafa se odnosi na metodu pripreme kafe koja se najčešće izvodi pomoću moka pota, poznatog i kao moka lončić ili Bialetti. Moka pot je izumljen 1933. godine u Italiji od strane Alfonza Bialetija i do danas ostaje simbol italijanske kulture ispijanja kafe. Ovaj klasičan uređaj omogućava pripremu kafe koja je po intenzitetu i jačini negde između espressa i turske kafe. Rezultat je jaka i bogata kafa sa specifičnom aromom koja se savršeno slaže sa mlekom ili čokoladom, ali se može piti i bez dodataka.

Moka pot se sastoji iz tri glavna dela: donjeg rezervoara za vodu, filtera za kafu i gornjeg dela u kojem se skuplja gotova kafa. Prilikom zagrevanja vode, pritisak pare potiskuje vodu kroz mlevenu kafu u filteru a potom gotov napitak izlazi u gornji deo. Ovo omogućava pripremu kafe sa punim ukusom i jakom aromom, bez gorčine koja se može pojaviti kod drugih metoda.

Koje su prednosti moka kafe?

Jedna od glavnih prednosti moka kafe je što omogućava pripremu ukusne i aromatične kafe bez potrebe za skupim aparatima. Moka pot je jednostavan za korišćenje i održavanje, a kafa koju dobijete ima bogat ukus i gustinu koja podseća na espresso ali sa nešto manjim intenzitetom. Osim toga, moka pot je veoma praktičan za putovanja jer je kompaktan i može se koristiti na različitim izvorima toplote, od klasičnog šporeta do plinskog rešača.

Najpopularniji recept za pripremu moka kafe

Sada kada znate šta je moka kafa, vreme je da naučite kako da pripremite savršenu šolju kod kuće. Sledeći recept će vam pomoći da postignete bogat i aromatičan ukus.

Sastojci za moka kafu:

– 200 ml vode

– 15-20 grama sveže mlevene kafe (najbolje srednje finoće, poput one za filter kafu)

Priprema moka kafe:

1. Napunite donji rezervoar vodom: Otvorite moka pot i donji rezervoar napunite vodom do nivoa ispod ventila. Koristite sveže filtriranu vodu kako bi kafa imala što bolji ukus.

2. Dodajte kafu u filter: Stavite filter na donji deo i napunite ga sveže mlevenom kafom. Nije potrebno pritiskati kafu, već je samo lagano poravnajte kašikom kako bi bila ravnomerno raspoređena.

3. Spojite delove i zagrejte: Postavite gornji deo na moka pot i dobro ga pričvrstite. Stavite moka pot na šporet koristeći srednju jačinu toplote. Poklopac može biti otvoren kako biste pratili proces.

4. Sačekajte da kafa počne da izlazi: Kako se voda zagreva, pritisak će potisnuti vodu kroz kafu, a kafa će početi da izlazi u gornji deo. Kada čujete karakterističan zvuk šištanja, to znači da je voda isparila i da je kafa gotova.

5. Poslužite i uživajte: Sklonite moka pot sa šporeta, sipajte kafu u šolju i uživajte. Možete dodati mleko ili šećer po ukusu. Za ljubitelje čokolade, dodavanje kockice tamne čokolade može pretvoriti moka kafu u pravu poslasticu.

Saveti za savršenu moka kafu

– Koristite sveže mlevenu kafu kako biste dobili najbolji mogući ukus. Preporučuje se mlevenje neposredno pre pripreme.

– Voda ne sme prelaziti nivo ventila u donjem delu moka pota, kako bi se osigurala pravilna ekstrakcija kafe.

– Ne koristite previše jaku toplotu jer može izazvati gorčinu u kafi.

Zaključak

Moka kafa je odličan način da uživate u bogatom i aromatičnom napitku kod kuće, bez potrebe za skupom opremom. Priprema je jednostavna a rezultat je kafa koja zadovoljava čak i najzahtevnije ljubitelje ovog napitka. Ako želite da unesete malo italijanskog šarma u svoj svakodnevni ritual ispijanja kafe, moka pot je savršen izbor.

Probajte ovaj recept i podelite sa nama kako vam se dopao! Kakva su vaša iskustva sa pripremom moka kafe?