Makijato kafa se pravi vrlo jednostavno i idealna je za one koji vole bogat ukus espressa sa vrlo malo mlečne pene. Kad se kaže “macchiato” misli se na “espresso macchiato” jer postoji i “latte macchiato ” u koji se dodaje više mleka i pravi se na malo dugačiji način.

Potrebni sastojci:
- Espresso kafa: Osnova svakog makijata je 1 šot espressa, punog i aromatičnog (30ml)
- Mleko: Dodaje se samo mala količina mlečne pene, da obogati iskustvo
- Štapni mikser za nes kafu, u slučaju da nemate aparat za mlečnu penu
Recept za Makijato kafu:
- Zagrejte i zapenite mleko: Zagrejte mleko na 60 stepeni Celzijusa. Uz pomoć štapnog miksera, zapenite mleko tako što ćete ga miksati 30-40 sekundi.
- Pripremite espresso: napravite 1 šot espressa u šoljicu.
- Ključni deo: Pažljivo kašikom dodajte mlečnu penu na vrh. Ideja je da pena samo „obeleži“ espresso, dajući mu blagi mlečni dodir.
- Serviranje: Makijato se obično služi u maloj šoljici za espresso. Ovo pomaže da se zadrži koncentrisani ukus kafe i omogućava uživanje u svakom gutljaju.
Makijato u kulturi kafe
Makijato ima bogatu istoriju i različite interpretacije širom sveta. U Italiji, macchiato je često izbor onih koji žele nešto jače od kapućina, ali sa manje mleka nego latte macchiato. U kafićima širom sveta ovaj napitak se može naći u različitim varijantama, od klasičnog espresso macchiata do modernijih verzija sa sirupima i aromatizovanim dodacima.
Zaključak
I to bi bilo to, jednostavno i ukusno. Uživajte u jakom espresso sa blagim mlečnim notama i javite nam utiske.
